Składniki:
– Rostbef pokrojony w kostkę ok. 300 g
– Kasza pęczak 150 g
– Szalotka kostka 100 g
– Grzyby krojone 100 g świeże lub mrożone
– Białe wino 20 ml
– Bulion warzywny 0.8 l
– Olej 60 ml
– Parmezan 30 g
– Szczypta soli
– Szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Na patelni zeszklij szalotkę, następnie dodaj wołowinę – przysmaż aby mięso się ścięło.
2. Mięso przełóż do naczynia Crock-Pot. Następnie dolej wino oraz bulion warzywny 0,6 l.
3. Ustaw poziom grzania HIGH i gotuj przez 2 godziny.
4. Kaszę pęczak w osobnym naczyniu zalej bulionem warzywnym 200 ml. Aby nasiąknęła – nie gotuj .
5. Do mięsa oraz bulionu po 2 godzinach gotowania dodaj pęczak oraz grzyby i włącz ponownie tryb High tym razem na godzinę.
6. Do gotowego dania dodaj łyżkę masła – aby nadać potrawie szklistości. A parmezanem zagęść kaszotto. 🙂
Wyszło delikatne, pełne smaku 🙂 Masło nadało przepięknej szklistości.
Inspiracja z: http://crockpot.pl/przepis?p=125