Składniki:
300 g kaszy pęczak
1 mała kapusta
50 g suszonych lub 200 g świeżych grzybów leśnych
pieprz, sól
400 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany 30% słodkiej
Wykonanie:
Kaszę pęczak w osobnym naczyniu zalej bulionem warzywnym 200 ml. Aby nasiąknęła – nie gotuj. Odstaw na co najmniej godzinę.
Grzyby suszone zalej wrzątkiem, pozostaw na 30 min do nasiąknięcia.
Grzyby świeże pokrój w drobną kostkę.
Kapustę sparz. Do każdego liścia dodaj nadzienie z kaszy.
układaj gołąbki w wolnowarze, aż zajmą 3/4 jego objętości.
Dodaj grzyby lub namoczone grzyby suszone (z woda, w której się moczyły). Dolej bulionu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na HIGH ok. 3 godzin – kapusta musi być miękka. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj kolejne 30 minut.
Kaszowa inspiracja przepisem: http://www.crockpot.pl/przepis?p=125