Jeszcze można gdzieniegdzie dostać dynię, więc jeśli na nią traficie zapraszam do gotowania kremu z dyni wg poniższego przepisu :).
Składniki:
1 duża, 2 male dynie, obrać pokroić w kostkę 2 cm
3 ziemniaki, obrać pokroić w kostkę 2 cm
2 cebule
50 ml olej sezamowy
200 ml bulionu warzywnego
1 papryczka chili
puszka mleka kokosowego
czarny sezam do dekoracji
sól
Wykonanie:
Dynię, ziemniaki oraz podsmażoną na oleju sezamowym cebulę umieścić w naczyniu wolnowaru. Zalać bulionem warzywnym. Gotować na HIGH 2 godziny. Dodac mleko kokosowe, chili, sól. Gotować jeszcze godzinę na LOW. Całość zmiksować blenderem, podawać z czarnym sezamem 🙂
Inspiracja przepisami na zupy krem ze strony: http://www.crockpot.pl/przepisy1