Składniki:
400 g filetu z kurczaka
2 białe cebule
Pęczek świeżej kolendry
Puszka ok 300 ml mleka kokosowego
200 ml śmietany 20%
Papryczka chilli lub łyżka pasty z chilii
Limonka
2 łyżki miodu gryczanego
70 ml oleju sezamowego
sezam do dekoracji
Wykonanie:
Pokrojoną w pióra cebulę przesmażyłam na oleju sezamowym.
Dodałam pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyłam wszystko około 10 min.
Przełożyłam wszystko do wolnowaru, dodałam mleko kokosowe, chilli, limonkę i miód.
Ustawiłam na poziom HIGH i gotowałam przez 1,5 godziny.
Pół godziny przed końcem dodałam śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i solą, posiekaną kolendrą i szczyptą sezamu. Podawałam z gotowanym makaronem lub białym pieczywem.
Wyszło pysznie słodko, słono, ostro, orientalnie 🙂 Przepis zaczerpnięty z: http://www.crockpot.pl/przepis?p=101